Saturday, August 23, 2008

Traditional Romanian food - sarmale


Mmmmmm....sarmale! Tasty!

This month I had more time to spend with my blog. We start to develop a kind of friendship... My best friend? My blog :)

So, since my blog became my best friend I decided not to ignore my blog readers as well. I know my blog is growing every day: more and more photos, more and more songs to listen to and text to read. That's why I thought that my blog readers got hungry while surfing my blog posts and TAAAARAAAMMMM!!!!! Here you are! Some sarmale for you! Too bad you can't feel the smell. But if you do want to feel it, here's the recipe:

INGREDIENTS
1/4 cups long grain rice, rinsed
2 pounds pork loin roast, finely diced
1 pound carrots, chopped
1 pound onions, chopped
1 pinch salt to taste
3 tablespoons tomato paste
1/2 teaspoon dried dill weed
1/4 cup sunflower seed oil
6 ounces parsley roots, chopped
1 medium head cabbage
DIRECTIONS
Place rice in a medium bowl, and pour boiling water over it. Let soak for 15 minutes, then drain. Heat 2 tablespoons of oil in a large skillet over medium-high heat. Add the carrots, parsley roots, onions and tomato paste. Cook and stir until the vegetables are tender. Transfer the vegetables to the bowl with the rice. Heat 2 more tablespoons of oil in the same skillet over medium-high heat. Add the pork, and cook for about 2 minutes, just until browned on the outside. Transfer to the bowl with the rice and vegetables; season with dill and black pepper. Stir until everything is well blended. Set the mixture aside to cool.
Carefully remove the leaves from the head of cabbage, and place them in a large pot with about 2 inches of water. Bring to a boil, and cook for 5 to 10 minutes, until tender and flexible. Remove the cabbage leaves from the pot, but leave enough in the bottom to cover. On each of the remaining leaves, place about 2 tablespoons of the pork and rice mixture in the center, and wrap the leaf around to cover.
Place the stuffed cabbage leaves into the pot. When the pot is full, place a few boiled cabbage leaves over the top. Pour boiling water into the pot to cover the cabbage rolls, and place over medium-low heat. Cover, and simmer for about 30 minutes, until the rice is tender.
Good apetite!




Gheorghe Zamfir - Invirtita
Asculta mai multe audio Muzica »

6 comments:

Floyd said...

This dish simply looks tasty,I might give this one a whirl.

Dana Grad said...

Thanks for the visit and comment Floyd!

Dan Oprea said...

Mmmmmm... faci poftă tuturor cu sarmalele astea (prea tradiţional româneşti nu sunt sarmalele, ele putând fi întâlnite şi la alte popoare din Balcani)... să revenim la fotografie :D
După prima secundă de privire, îmi lasă impresia şi mă duce cu gândul la "blidele" tradiţionale populare atârnate de pereţi... mă şi întreb cum ai lipit acolo sarmalele şi smântâna să nu cadă :)
Ideea e că din unghiul pe care l-ai ales... perfect perpendicular, (te-ai şi urcat cu picioarele pe scaun... :D :) ) ai înlăturat orice spaţialitate şi senzaţie de adâncime... de acolo trimiterea mea la farfuriile agăţate la verticală.
Lucrurile s-ar fi văzut cu totul şi cu totul altcumva dacă ai fi coborât cu aparatul la nivelul farfuriei, aproape să te strecori printre sarmale... şi poate că ai fi ilustrat şi mai productiv ceea ce era de fapt subiectul... mâncarea; da, poate că nu ar fi încăput întreaga farfurie în fotografie (chiar şi aşa e tăiat puţin din ea), dar poate s-ar fi simţit muult mai bine aroma sarmalelor.
Termin aici cu comentatul, nu de alta, dar nu vreau să salivez pe tastatura :)
Toate cele bune!

Dana Grad said...

Dan, tare frumos stii sa critici! Chiar imi place! Acum, dupa ce am citit comentariul tau, cand privesc sarmalele astea fotografiate de mine, mi-e frica sa nu se desprinda de pe peretele blogului si sa-mi cada pe tastatura! :D Mi-am adus aminte de filmele cu Stan si Bran, numai ca acum in loc de frisca avem traditiolalele(?)sarmale, pe care eu tot traditionale le consider, chiar daca se ospateaza toti Balcanii din ele. :)

Promit solemn ca data viitoare cand o sa mai fotografiez sarmale o sa ma strecor printre ele (cu riscul de a ma manji toata si de a le manca pe urma).

Sa stii totusi ca nu m-am urcat pe scaun:D. Sunt inalta!

Dungha said...

mi-ai facut pofta...mmmmmm

Dana Grad said...

sincer, si mie mi-e pofta de sarmale acuma...

Photos by DANA GRAD ©All rights reserved.

Home -Page2- Page3- Page4 -Page 5 -Page6 - Page 7 -Page 8